On February 25th, 2014 two girls from the Flying Fish Theatre in Krefeld came to our school and performed an English play for us. It was called "One for the road" and it was about alcohol, especially Alco pops.

The main characters are Lisa, Lucy and Jack. Lucy likes alcohol but her best friend Lisa doesn't like drinking because she is afraid of it. One evening the girls meet and Lucy wants Lisa to drink. First she stays strong but later she gives in and starts drinking too. After some time they get drunk and want to meet Jack and his friends, who are also drunk. So they meet at the tracks but the girls fall asleep. During that time Jack and his friends play a stupid game called "Dare": You must stand on the tracks waiting for a train and then find the right moment to jump away. But this night two boys don't succeed and die because under the influence of alcohol their concentration gets lost. After this horrible incident the girls never drink again.
It was an interesting and well- played story.

One4theroad

Daria Hofmann (9c)

Charlotte Rautenberg (9c)

Die Fachgruppe Englisch des Gymnasium Loxstedt besteht zurzeit aus acht Kolleginnen und Kollegen, die die erste Fremdsprache in den Klassen 5 bis 9 vierstündig, im Jahrgang 10 in der Regel dreistündig unterrichten.

Wir arbeiten in den Jahrgängen 5 – 9 mit dem Lehrwerk English G 21 vom Cornelsen Verlag. Im Jahrgang 10 ist das Unterrichtswerk Green Line 6 Transition vom Klett-Verlag eingeführt. Neben der Arbeit mit dem Lehrbuch stehen regelmäßig englische Lektüren, jeweils angepasst an den jeweiligen Leistungsstand der Klasse, auf unserem Arbeitsplan.

Um neue motivierende Impulse für das Erlernen der Fremdsprache zu geben und eine lebendige Abwechslung zum Unterricht zu schaffen, bieten wir in gewissen Abständen Gastspiele verschiedener englischsprachiger Theatergruppen an.

Individuelles Sprachtraining unterstützen wir, indem wir im Jahrgang 7 einen leistungsdiagnostischen Test durchführen, der den Leistungsstand des Einzelnen in den Kompetenzbereichen Hör- und Leseverstehen, Wortschatz und Grammatik überprüft. Auf der Basis dieser Diagnose entsteht für jede Schülerin und jeden Schüler ein individueller Förderplan mit Übungsmaterial, das genau auf die im Test ermittelten Schwächen abgestimmt ist.

Seit 2010 haben unsere Schüler der Jahrgangsstufe 8 die Möglichkeit, an einer Fahrt nach England teilzunehmen, die in der Regel vor den Herbstferien stattfindet. Einen Einblick in die Lebensgewohnheiten einer englischen Familie gewinnen die Schülerinnen und Schüler dort durch die Unterbringung in Gastfamilien. Weiterhin gehören derzeit u. a. zwei Tagesfahrten nach London zum festen Bestandteil des Programms vor Ort.

It was a cold and cloudy day when we met to visit the Schürschuh Theater in the wonderful city of Bremen.  Our class, 10a, met at the train station in Loxstedt, and we were soon on our way to Bremen. Upon our arrival, we needed to board a street car to get to the theater.  We soon realised that we were missing one of our fellow students and the street car was fast approaching.  Jannis, the missing student, came to the street car stop holding a bag of Burger King cheeseburgers with less than a minute to spare.  We arrived at the Theater greeted by many other people waiting in anticipation for the performance to begin.  The play began with the actors intoducing their parts in the play.  The play starts with a scene in a high school history class.  The teacher shows his students a shocking video about atrocities of the Nazis during the Second World War.  One student in the play,Laura Sanders (Laurie Saunders), is very upset by this film. She asks her teacher how all of Germany could fall to Nazism. Herr Rost (Ben Ross), the teacher, is also very upset because he cannot give Laura an answer.  Rost devises a plan to show his class just how the Nazis took over Germany, but this experiment gets out of control very quickly.  After the play, our class got the chance to question the actors about the play.  It was very satisfying to hear the actors' opinions, and they were very happy to recieve some feedback about what we thought about the play.